Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Μαροκινό κοτόπουλο με ρύζι με δαμάσκηνα και σταφίδες


Κοιτάζοντας τις αναρτήσεις μου έιδα πως έχω ασχοληθεί πολύ με τα γλυκά-ίσως παραπάνω απ’ότι θα πρεπε- και λίγο σχετικά με το καθημερινό μας φαγάκι. Θα μου πείτε , μα καθημερινό φαγάκι είναι αυτό που μας παρουσιάζεις σήμερα?
Κι όμως είναι τόσο εύκολο που αξίζει τον κόπο. Έχει μειωμένες θερμίδες αφού είναι μόνο κοτόπουλο, ρύζι και ξερά φρούτα, δεν έχει καθόλου εξτρα λίπος παρά μόνο τα λιπαρά του κοτόπουλου που έτσι κι αλλιώς δεν τα αποφεύγουμε σε ένα φαγητό φούρνου ….και είναι πεντανόστιμο!! Και ίσως και λίγο εορταστικό!!




Μαροκινό κοτόπουλο με ρύζι με δαμάσκηνα και σταφίδες

1 κοτόπουλο
1,5 κουταλάκι κύμινο
1,5 κουταλάκι κανέλλα
1,5 κουταλάκι κόλιανδρο
Αλάτι/πιπέρι

2 φλυτζάνια ρύζι μπασμάτι ή jasmine
2 κουταλιές σταφίδες
6-7 δαμάσκηνα ξερά
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι
Μαϊντανό
60gr κεφαλογραβιέρα σε κύβους


Σε μία γάστρα βάζουμε το κοτόπουλο αφού το έχουμε πρώτα αλείψει με τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε νεράκι και το ψήνουμε για 2 περίπου ώρες στους 180.
Εν τω μεταξύ σ’ένα κατσαρολάκι βάζουμε ένα ποτηράκι του κρασιού νερό και αχνίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις πιπεριές και μετά 4,5 φλυτζάνια νερό και λίγο αλατάκι.Μόλις το νερό βράσει ρίχνουμε το ρύζι, τις σταφίδες και τα δαμάσκηνα καθώς και τον μαϊντανό. Το αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά. Κατόπιν αφού έχει τραβήξει τα περισσότερα υγρά το προσθέτουμε μέσα στην γάστρα(χωρίς καπάκι πια) 10’ πριν σβήσουμε το φαγητό έτσι ώστε να βράσει λίγο ακόμα το ρύζι.΄Προσθέτουμε και το τυρί.Αν χρειαστεί κι άλλο νεράκι προσθέτουμε(ζεστό φυσικά). Όταν περάσουν τα 8-10’σβήνουμε και αφήνουμε το φαγητό στο φούρνο να τραβήξει τα υγρά του με μισάνοιχτη την πορτούλα.Αν έχει πολλά υγρά το αφήνουμε να ψηθεί 5’ ακόμα.

Κάθε μερίδα με 150γρ κοτόπουλο (χωρίς πέτσα) και 4κουταλιές σούπας ρύζι και λίγο τυράκι= 9 πόντοι.
Καλή μας όρεξη!
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου